moiszymokiem

moiszymokiem

wtorek, 21 kwietnia 2015

Chleb owsiany

Kolejny łatwy przepis, który praktykuję.

  • 2 szk. płatków owsianych
  • 2 szk. letniej wody                        ----> mieszamy i zostawiamy na noc
  • 5 dag drożdży                        
 Drugiego dnia dodajemy:
  • 1 kg mąki
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 szk. letniej wody
  • ziarna
Wszystko mieszamy i czekamy aż ciasto zacznie rosnąć. Mieszamy sobie łyżką z dwa razy. Potem wykładamy na blachy (3 keksówki lub 2 dłuższe foremki). Znów chwilę czekamy, żeby chleby wyrosły i fruu do piekarnika na 180/ 70 minut lub 200/60 minut.

No i efekt jak na obrazku. Może wyglądem przypomina wytwór domorosłego piekarza, ale za to smaczny :)
PS - ciekawe od czego zależy to pękanie chlebów. 


PS 2 - Dziś przyszedł czystek. Skoro tak go internet zachwala, to też próbujemy :) No i cięgle czekam na Skarżyńskiego, a nawet dwóch Skarżyńskich, bo zdecydowałam się na pakiet jego 2 książek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz