- 2 szk. płatków owsianych
- 2 szk. letniej wody ----> mieszamy i zostawiamy na noc
- 5 dag drożdży
Drugiego dnia dodajemy:
- 1 kg mąki
- 1,5 łyżki soli
- 2 szk. letniej wody
- ziarna
Wszystko mieszamy i czekamy aż ciasto zacznie rosnąć. Mieszamy sobie łyżką z dwa razy. Potem wykładamy na blachy (3 keksówki lub 2 dłuższe foremki). Znów chwilę czekamy, żeby chleby wyrosły i fruu do piekarnika na 180/ 70 minut lub 200/60 minut.
No i efekt jak na obrazku. Może wyglądem przypomina wytwór domorosłego piekarza, ale za to smaczny :)
PS - ciekawe od czego zależy to pękanie chlebów.
PS 2 - Dziś przyszedł czystek. Skoro tak go internet zachwala, to też próbujemy :) No i cięgle czekam na Skarżyńskiego, a nawet dwóch Skarżyńskich, bo zdecydowałam się na pakiet jego 2 książek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz